Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym rozpoczął realizację drugiej edycji kampanii informacyjnej „Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood
Celem kampanii jest stałe budowanie świadomości społecznej, jak ważną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności i zdrowia konsumentów odgrywa nauka. Ma również na uwadze zachęcenie konsumentów do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych. Unijny zasięg kampanii umożliwia konsumentowi łatwy dostęp do praktycznych informacji przydatnych podczas kupowania i spożywania żywności. Tegoroczna odsłona kampanii podejmuje tematykę związaną z suplementami diety, higieną żywności, w tym chorób przenoszonych drogą pokarmową oraz ze znakowaniem żywności, uwzględniając alergeny.
Kampania jest adresowana głównie do osób między 25. a 45. rokiem życia, które nie są specjalistami w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców. Wyjaśnia rolę EFSA w kształtowaniu europejskiego prawodawstwa, które chroni konsumentów i cały łańcuch żywności.
Zachęcamy do śledzenia informacji, ponieważ Wojewódzka Stacja Sanitarno–Epidemiologiczna w Warszawie wraz z podległymi stacjami powiatowymi włączyła się w realizację działań edukacyjnych skierowanych do społeczeństwa.
Więcej informacji na https://www.gov.pl/web/wsse-warszawa